Local authorities

Innovation Norway

Hiking on Floya in Lofoten © CH Innovation Norway Ishavskatedralen © CH Innovation Norway

Velkommen til Arctic Race of Norway

Velkommen til Norge og verdens nordligste sykkelritt. Vi er stolte av at vi i år igjen kan ønske velkommen til dette firedagers-rittet nord for polarsirkelen, langs verdens vakreste kyst. Vi har fantastiske minner fra fjorårets ritt og vi kan konstatere at etter kun ett år er Arctic Race of Norway å regne som en stor suksess. Vi kan nesten ikke vente på at årets ritt skal komme i gang!

Det er vårt ønske at den fantastiske naturen i Nord-Norge igjen vil gjøre rittet til en ekstraordinær opplevelse for ryttere, publikum langs løypene og tv-seere der hjemme. I fjor ble rittet vist i land over hele verden og i år kan tv-stasjoner i hele 158 land vise bilder fra et av verdens mest spektakulære sykkelritt, med fantastisk norgesnatur som kulisser. Vi ønsker selvsagt også benytte anledningen til å invitere alle som er interessert i sykling – eller natur, kultur eller andre aktiviteter i Norge, til å komme hit og selv oppleve hva det vil si å være gjest i vårt land.

Årets etapper er plottet inn lenger nord på kartet enn i fjor. Men naturen vil fortsatt være helt fantastisk – det kan vi uansett love.

Polarstrøkene i Norge byr også på et fantastisk lys og midnattssol. På sommeren skinner den hele natten gjennom, og takket være dette vil også verdens nordligste sykkelritt også være det lyseste.

A.S.O. og Arctic Race of Norway gjør en utmerket innsats I gjennomføringen av rittet, og vi vil benytte anledningen til å takke for deres entusiasme og vilje til også fokusere på reiseliv og turisme. Vi er stolte over å få samarbeide med dere om årets Arctic Race of Norway og ønsker dere lykke til!

Opplev denne delen av Norge du også – og få tipsene til din neste norgesferie på visitnorway.com

Per-Arne Tuftin
Reiselivsdirektør i Innovasjon Norge

visitnorway.com

Northern Norway

Hiking on Floya in Lofoten © CH Innovation Norway Ishavskatedralen © CH Innovation Norway

Regionen er full av superlativer, den er unik og litt mystisk: Ingen steder i verden er Nordpolen så nært fastlandet som ved Nordkapp. Grenseområdene mot Sverige, Finland og Russland er fortsatt naturlige og uberørte paradis, og en slik dristig omfavnelse av havet og fjellene som i Lofoten, Vesterålen og Lyngsalpene finnes ikke noe annet sted i Europa. Menneskene som bor her nyter sin frihet og sitt liv med rytmene i naturen. Samene, som er Norges urbefolkning, har levd i ett med naturen og utviklet den samiske kulturen siden de kom til de arktiske delene av Norge for tusenvis år siden. Kommer du til Tromsø, regionens største by, om sommeren kan man beundre en by der gater og torg nesten syder av Middelhavslignende livsglede.

Nord-Norge er løfter om endeløse lyse sommerdøgn og dansende nordlys i en dyp, mørkeblå vinter. Her lokker uberørt natur, fjell, fjorder og vidder; et vakkert skue for observatøren eller en lekeplass for den aktive. Lengst mot nord ligger Nordkapp, for mange målet med reisen nordover. Kombiner gjerne med en tur med Hurtigruten, som anløper en rekke havner langs kysten. Hver havn og hvert tettsted forteller en historie om fiskerinæring og kulturarv, levd liv og ny modernitet. Til tross for de store områdene er det lett å ta seg rundt. Fly, buss og ferge binder byer og tettsteder sammen, og skaper et yrende liv fra kyst til vidde.

I det du passerer polarsirkelen er du over i midnattssolens rike. Lyset gir ekstra energi til nye opplevelser. Kanskje glemmer du å legge deg, og får lyst til å spille golf midt på natten. Kjenn den friske vinden i ansiktet når du padler fra øy til øy i kajakk. Eller på natursafari på utkikk etter hval mens luftens rovfugl svever over deg. Innover i landskapet og opp på fjellene kan du vandre i timevis i mektig landskap og eldgamle stier.

Kontrasten er stor til vinterens mørketid, med sine blå timer og nordlyset dansende over himmelen. Vakkert, mytisk og majestetisk. Nord-Norge er det beste stedet å reise til om du vil oppleve dette fenomenet.

Nord-Norge er også matkultur. Langs kysten kan du finne restauranter der du nyter dagens fangst fra havet. Jo lenger nord du kommer, jo mer innlandsfisk og vilt finnes på menyen. Vel bekomme og velkommen til Nord-Norge!

www.northernnorway.com

www.nfk.no

www.tromsfylke.no

www.ffk.no

County Nordland

Tomas Norvoll

Nord-norge hilser velkommen!

Arctic Race 2013 var fantastisk! Bilder fra rittet gikk verden rundt, rammet inn av jublende mennesker i et fantastisk landskap. Vi gleder oss til årets ritt hos våre naboer fra Nordkapp til Tromsø! Fylkeskommunene i nord har bidratt til å skape et fantastisk arrangement som tar hele Nord- Norge i bruk. Vi er stolte av fylket vårt. Vi er kjent som åpne og gjestfrie i en natur som gjør deg stormforelsket! Og vi har næringsvett! Nordland er stor på eksport skapt fra fiskeri, oppdrett, industri og bergverk. Vi er stolte av et levende landskap og den lokale maten som tilbys. Vi er stolte av at vi har klart å ta vare på historien vår – men også av at vi har klart å bygge moderne og sterke lokalsamfunn. Som bildene i fjor viste: Det bor engasjerte folk over alt! Derfor elsker vi fylket vårt, og derfor ønsker vi at du også skal få oppleve oss.

Tomas Norvoll
Fylkesrådsleder, Nordland

County Troms

Line Fusdahl

Velkommen til troms
Og velkommen til verdens nordligste profesjonelle sykkelritt.


Å invitere til åpningsetappe fra Europas nordligste fastlandspunkt er unikt både for deltakere og TV-seere. Underveis vil dere oppleve en natur formet av arktisk klima, en befolkning som er åpen og inkluderende og et næringsliv som gir verden fiskeriog landbruksprodukter av unik kvalitet. Rittet avsluttes i den Arktiske hovedstaden Tromsø, hvor det bor mennesker fra 140 land og hvor Norges arktiske universitet har hovedsete med sine 10.000 studenter. I landsdelens største by finner du et akademisk kraftsenter, et yrende næringsliv og et urbant miljø som har gitt byen kallenavnet Nordens Paris.

Vi skal gjøre vårt ytterste for at rittet blir en suksess for deltakerne og arrangørene, og en folkefest for tilreisende og fastboende. Og for de som følger rittet på TV, skal vi vise at neste reisemål er Nord-Norge. Med vår rene og vakre natur kan vi tilby opplevelser for livet. Her kan du fiske midt på natten, du kan reise ut og inn av vakre fjorder eller bestige fjelltopper på dagen og nyte det urbane liv om kvelden.

Line Fusdahl
Fylkesrådsleder i Troms

County Finnmark

Runar Sjåstad

Velkommen til finnmark!

I de dagene Arctic Race går i Finnmark, vil både deltakerne, mediene og tilreisende merke at de nærmest er i ett eget land. Fylket lengst nord, Finnmark, er større enn Sveits, og Finnmark har kun 75 000 innbyggere. I europeisk sammenheng bor vi i små og veldig små byer og bygder. Og det er en god måte å leve og bo på. Jeg pleier å si at vi bor i naturen. Vi lever i et fylke der vi er opptatte av mat, opplevelser, kultur, energi og mineraler. Naturen er rundt oss, mektig, og hele tiden.

Jeg tror dere alle på en eller annen måte vil merke den energien og livskraften som hver dag bidrar til at Finnmark lever og leverer. De flotteste råvarene finnes kanskje her. Vi er rike på ressurser, vi har et mangfold av kultur, og vi har samisk urbefolkning. Det gjør det spennende å jobbe her. Gjennom dagene i Finnmark vil dere helt sikkert kjenne på følelsen av å være i «et annet land». Den opplevelsen vil jeg gjerne dele med dere alle - ikke bare under Arctic Race. Velkommen tilbake!

Runar Sjåstad
Fylkesordfører i Finnmark

Hammerfest

© Hammerfest Turist © Hammerfest © Ziggi © Ziggi © Ziggi © Ziggi © Gamvik Gjesteg © Hammerfest Kommune © Hammerfest Kommune © Hammerfest Turist © Hermansen © Hammerfest Turist © Hammerfest Turist © Kvalsund Kommune © Ziggi © Lars Mathisen © Hammerfest Turist © Ziggi © Hammerfest Turist © Ziggi

Hammerfest er preget av tett, fargeglad gjenreisingsarkitektur med et islett av oljeboomens ekstravaganse. Obligatoriske besøk inkluderer Hammerfest kirke fra 1961 med sitt flammende glassmaleri. Den lille katolske kirken er verdens nordligste. Isbjørnklubben med utstillinger fra Ishavshistorien utsteder medlemskap som beviser at du har vært i verdens nordligste by. Byfjellet Salen, tilbyr en svært enkel spasertur, byr på fantastisk utsikt over byen. Gjenreisningsmuseet forteller om nedbrenningen av Finnmark på slutten av 2. verdenskrig, og hvordan fylket ble bygd opp igjen. Meridianstøtten er et monument som symboliserer det første teknisk-vitenskapelige kulturobjekt som er innskrevet på UNESCOs verdensarvliste. På Energihuset, strategisk plassert i Norges bokstavelig talt mest energiske fylke, lærer du om vannkraft, gass, vindkraft og tidevannskraft. En helt annen form for energi får du på Galleri Kulturbanken, hvor Eva Arnesen stiller ut sine kunstverk.

Hammerfest er Nord-Norges eldste by og fikk byrettigheter 17. juli 1789. Hammerfest regnes også som en av verdens nordligste byer. Byen har en interessant historie med pomorhandel, ishavsfangst, fiske og fiskeindustri. Det sies at Hammerfest har sjel, og at det er en plass det er lett å bli glad i. Fiske, fiskeindustri og oppdrett er viktige primærnæringer for oss, men gjennom Snøhvitprosjektet på Melkøya er petroleumsvirksomheten for alvor kommet til Hammerfest. Dette medfører spennende kompetansearbeidsplasser og store utviklingsmuligheter.

www.hammerfest.kommune.no
www.hammerfest-turist.no

Nordkapp

© Edelh Ingebrigtsen © Sveinung Svendsen Nordkapp King Crab Safari © Destinasjon 71 Nord Nordkapp Nordlysbilde © Nordisk Film NorthCape © Bjarne Riesto NothernLight at Nordkapp © Rico Nordkapphallen Puffin in Gjesvær © Finnmark Reiseliv Rafting © Destinasjon 71 Nord Snowmobilsafari at Northcape © Visit Nordkapp

Nordkapp er det nordligste punkt i Europa, og et mål for alle reisende. Den 307 meter høye klippen skuer over Nordishavet og uendeligheten, og fra 10. mai til 30. juli lyser midnattssola rett i nord. Fra den engelske oppdageren Richard Chancellor «oppdaget» Nordkapp i 1553 har eventyrere, kongelige og turister latt seg fange av ideen om å reise til verdens ende. Fuglesafari fra Gjesvær med hundretusenvis av lunde, havsule, alke og lomvi, vandretur til klippeformasjonen Kirkeporten med nordkapputsyn, kongekrabbefiske, sommerteater, galleribesøk og vandreturer til forlatte fiskevær kompletterer opplevelsen. Om vinteren reiser du til Nordkapp i kolonne etter en snøplog og har nordlys og arktisk vinter nesten for deg selv. Nordkapp ligger på Magerøya, en stor øy med bølgende viddelandskap og titusenvis av rein på sommerbeite. De 3100 innbyggerne bor konsentrert i det lille bysamfunnet Honningsvåg (2500 innbyggere) og fiskeværene Nordvågen, Kamøyvær, Repvåg, Gjesvær og Skarsvåg, som er verdens nordligste fiskevær. Fiskeri og reiseliv er hovednæringene. Nordkapp har et godt utvalg overnattingssteder i alle prisklasser, og nås enkelt med fly.

Nordkapp er Europas nordligste punkt på en 307 meter høy klippe, og et mål for alle reisende. Fuglesafari, kongekrabbefiske, havfiske og vandring er blant de øvrige aktivitetene. Nordkapp kommune har 3100 innbyggere, derav 2500 i det lille bysamfunnet Honningsvåg, og i flere små bosettinger på Magerøya og på fastlandet. Fiskeri og reiseliv er hovednæringene, og øya er sommerbeite for reindriftssamene i Karasjok.

www.nordkapp.kommune.no
www.nordkapp.no

Alta

© Anne Olsen Ryum © Visit Norway © Visit Norway © Visit Norway © Visit Norway © Visit Norway © Visit Norway © Konrad Konieczny Ishotell © Konrad Konieczny Nordlyskatedral © Hasvik Foto © Visit Norway © Svetlana Funtusova © Svetlana Funtusova Tromso Alta © Visit Norway

Nordlysbyen Alta

Alta er Finnmarks største by med 20 000 innbyggere. Det er en moderne by med hoteller, spisesteder, butikker, kulturtilbud og opplevelser. Nordlysbyen Alta med sitt stabile klima er blant de beste steder å observere det magiske nordlyset. I 1899 bygde Birkeland i 1899 verdens første nordlysobservatorium på fjelltoppen Haldde. Nordlyskatedralen fra 2013 er en moderne katedral i en moderne by med like elegante linjer som nordlyset selv. Helleristningene i Alta er oppført på verdensarvlisten og er den rikeste konsentrasjonen av bergkunst i Nord-Europa. Finnmarksløpet er Europas lengste hundeløp. Løpet går 1000 km gjennom Finnmark, og både starter og slutter i Alta. Naturen i Alta, slik som den rike lakseelva Altaelva og det monumentale juvet i Sautso, oppleves med elvebåt, kano, terrengsykkel, ATV og til fots. UiT Norges arktiske universitet Campus Alta har 3000 studenter og 300 ansatte. Norwegian og SAS flyr direkte fra Oslo til Alta på 2 timer. Turen til andre steder som Karasjok, Kautokeino, Hammerfest og Nordkapp starter gjerne her.

Alta (20 000 innb.) er Finnmarks største by, og et moderne handels- og utdanningssenter med universitetscampus med 3000 studenter. Her ble den moderne nordlysforskningen innledet siden Alta har spesielt gode forhold for nordlysobservasjon. De 2-6000 år gamle helleristningene står på UNESCO-lista, mens Nordlyskatedralens linjer er helt moderne. Finnmarksløpet, Europas lengste hundeløp, starter i Alta. Alta har flere flyavganger til Oslo og et godt hotell- , restaurant- og shoppingtilbud.

www.alta.kommune.no
www.visitalta.no

Kvaenangen

© Ida-Henriette Skoglund © Johan Ante Baehr © Magnus Isaksen © Omdommeprosjektet © Renate Kjaer Sted Gildetun © Roy Storkersen © Steve Henriksen © Steve Henriksen

Kvænangen er en vakker fjord mellom de 1000 meter høye Kvænangstindene og Øksfjordjøkelen. Utsikten fra fjellovergangen Kvænangsfjellet over fjorden mot blåskjæret fra de store isbreene er vidstrakt og betagende. Båtturen innover Jøkelfjorden til stedet der isbreen Øksfjordjøkelen sender en tunge nesten helt ned til sjøen foregår til duren av fossende smeltevann. Slettnes gjenreisningård er et beskjedent monument over krigsødeleggelsene i Kvænangen, den viser en gård som ble gjenoppbygd i slutten av 1940-årene etter å ha blitt brent i 1944. Øya Spildra midt ute i fjorden er det gamle senteret med mange kulturminner, blant annet spesielle samiske bjørnegraver og kirken fra 1850, den eneste bygningen som overlevde 2. verdenskrig. Sørstraumen er en tidevannsstrøm som fosser fire ganger i døgnet. De 1250 innbyggerne i Kvænangen lever av fiske, småindustri og jordbruk. Blant annet finnes det større oppdrettsanlegg for laks og ørret i kommunen. Innbyggerne er både av sjøsamisk, kvænsk og norsk herkomst. Kvænangens mest kjente sønn er Gunnar Kaasen, en av hunderkjørerne i det berømte kappløpet for å nå Nome i Alaska med influensamedisiner.

Kvænangen – på 70 grader nord Kvænangen er en fjordkommune lengst nordøst i Troms med 1250 innbyggere. Innbyggerne har sjøsamisk, finske og norske røtter, og lever av fiske, fiskeoppdrett, småindustri og jordbruk. Båtturen til Øksfjordjøkelen som kalver i fjorden, samt utsikten fra Kvænangsfjellet er de største severdighetene, mens kulturarven kan studeres på Slettnes gjenreisningsgård og kulturøya Spildra.

www.kvaenangen.kommune.no

Tromsø

Aurora Tromso © Ole C Salomonsen © Bard Loken © Farout Kajakk © Paal Jakobsen © Paal Jakobsen © Visit Tromso © Yngve Olsen Saebbe © Visit Tromso © Karl Ivar Ingebrigtsen Tromso panorama © Bard onion

Tromsø – Starten på din arktiske opplevelse

Tromsø er Nord-Norges hovedstad. Byen har ca. 70.000 innbyggere og er omgitt av spektakulære fjell, vakre øyer og fjorder.

Tromsø ligger på 69°N, 350 km nord for Polarsirkelen og kun 2000 km fra Nordpolen, men er likevel en internasjonal og moderne by, med hoteller, travle kaféer, restauranter med sjømat i verdensklasse, et aktivt kultur- og natteliv, og gode museer og kunstgallerier. Midnattsola skinner døgnet rundt fra 20. mai til 22. juli. Kontrasten er stor til Mørketida som varer fra 21. november til 21. januar. I denne perioden kommer ikke sola over horisonten. I Tromsøområdet finner du noe av den høyeste nordlysaktiviteten på jorda. Byen er derfor et perfekt utgangspunkt for å oppleve det magiske Nordlyset, Aurora Borealis, synlig fra september tom. mars.

Tromsø, Nord-Norges største by med over 70 000 innbyggere, ligger i naturskjønne omgivelser mellom vakre øyer, fjorder og dramatiske fjelltopper. Byen består av historiske trehus, et rikt kulturliv, et arktisk kjøkken og et aktivt uteliv.

I det 19. århundre var Tromsø utgangspunktet for polar fangst og arktiske ekspedisjoner. I dag er byen et senter for utdanning og forskning, inkludert verdens nordligste universitet.

www.tromso.kommune.no
www.visittromso.no

Trøyebærere etter etappen 4

Klassifiseringer etter etappen 4

Abonner

Motta eksklusive nyheter om Arctic Race of Norway

Arctic Race of Norway Challenge

Information and registration for the official sportive ride of the 2014 event on 14 August

Arctic Race of Norway Challenge

Produktsalg

Besøk den offisielle nettbutikken til Arctic Race of Norway og de offisielle produktene

Produktsalg

Ren Idrett

AARN støtter kampanjen "Ren idrett", og er aktivt for en ren idrett og et doping-fritt samfunn.

Ren Idrett

Partnere til Arctic Race of Norway